Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Image


Η πόλη μας, σήμερα πια, φιλοξενεί και εξυπηρετεί περίπου 90-100.000 κατοίκους σε επιφάνεια 8,8 km2 (κατά την τελευταία απογραφή του 2011 καταγράφηκε ο αριθμός των 59.704 κατοίκων, εκ των οποίων στους Δημοτικούς Καταλόγους εγγεγραμμένοι είναι 45.525)

Από την ανάλυση των βασικών στοιχείων για την μεταβολή του πληθυσμού του Δήμου Αγίας Παρασκευής προκύπτει ότι το διάστημα 1991-2011 ο πληθυσμός παρουσίασε αύξηση κατά 26%.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής θεωρείται ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένος (6.785 άτομα ανά τ.χμ.), με πολύ υψηλότερο του αντίστοιχου μεγέθους της Περιφέρειας Αττικής (1.001 ανά τ.χμ.), ενώ υπερβαίνει κατά πολύ και τον αντίστοιχο εθνικό μέσο όρο (81,75 άτομα ανά τ.χμ.)


Image

Η Αγία Παρασκευή ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 1931 ως αστική εξοχή με σκόρπιες παραθεριστικές κατοικίες και αγροκτήματα. Το 1963 η κοινότητα αναβαθμίζεται οριστικά σε Δήμο και η αστικοποίηση του χώρου συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.

Το 1973, ιδρύεται η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και η Αγία Παρασκευή γίνεται έδρα και κέντρο της συγκεκριμένης νομαρχίας.  Σήμερα η Αγία Παρασκευή υπάγεται διοικητικά στο Βόρειο Τομέα της Περιφέρειας Αττικής και διατηρεί αρκετές από τις υπερτοπικής σημασίας υπηρεσίες κεντρικών φορέων και οργανισμών.

Στην αρχαιότητα αποτελούσε τμήμα του δήμου Φλύας της Κεκροπίδος φυλής της Αρχαίας Αθήνας, στη μεσόγαια χώρα, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση του Κλεισθένους.


Image

Εμβληματικά κτίρια της Αγίας Παρασκευής θεωρούνται το Αμερικανικό Κολέγιο Deree, το Αμερικάνικο σχολείο Pierce, το Γαλλικό Κολέγιο, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», ο Ναός της Αγίας Παρασκευής, και το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Ο Δήμος εξυπηρετείται από τα μπλε λεωφορεία του ΟΑΣΑ και από το ΚΤΕΛ, αφού όλες του οι γραμμές (προς Μεσόγεια, Σούνιο, Λαύριο, Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Μαραθώνα κ.λπ.) διέρχονται από την Λ. Μεσογείων.  Στα όρια της περιμέτρου του Δήμου και εκτός αυτής αλλά εγγύς, λειτουργούν τέσσερις σταθμοί του Μετρό «ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ», «ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ», «ΧΑΛΑΝΔΡΙ» και «ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ»).

Είναι μια από τις πλέον αναπτυγμένες περιοχές μόνιμης κατοικίας, καθώς γειτνιάζει με μεγάλες οδικές αρτηρίες όπως η Αττική Οδός, η Περιφερειακή Υμηττού και οι λεωφόροι Μεσογείων-Μαραθώνος.  Απέχει μόλις 15 λεπτά από το Διεθνές Αεροδρόμιο των Σπάτων «Ελ. Βενιζέλος», 20 λεπτά από το λιμάνι της Ραφήνας και 20 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας.

H Αγία Παρασκευή βρίσκεται
στους πρόποδες του πρασινότερου τμήματος του Υμηττού όρους
και είναι από τα πιο πράσινα προάστια της Αττικής.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Υμηττό, την ιστορία και την βιοποικιλότητά του
θα βρείτε εδώ->https://bit.ly/45JQtD